Top
Plánujete kúpu bytu v Bratislave?

Plánujete kúpu bytu v Bratislave?

Zdieľajte článok na:

Kúpiť si vlastnú nehnuteľnosť je krásna, no v dnešnej dobe predovšetkým náročná úloha. Vládne nám trh predávajúceho a na každý dobrý byt číha obrovský počet záujemcov. Prípravu na kúpu preto netreba podceňovať. Ako sa vyhnúť chybám a dostať k vysnívanému bytu?

Začnite prioritami

Prvým krokom, ktorý by ste mali spraviť, je jasne si určiť, čo je pre vás na nehnuteľnosti najdôležitejšie. A to ešte pred tým, než začnete obchádzať konkrétne byty. Aké vlastnosti by mal váš budúci domov spĺňať? Ktoré parametre sú pre vás absolútnou nutnosťou? Na druhej strane, od ktorých dokážete v prípade potreby upustiť?

Mali by ste sa pripraviť na to, že nájsť ideálnu nehnuteľnosť úplne podľa vašich predstáv je takmer nemožné a každá nehnuteľnosť bude mať aspoň nejaké drobné nedostatky. Dôležité je však uvedomiť si, ktoré sú tie, s ktorými sa dokážete vyrovnať, prípadne ich v budúcnosti aj odstrániť.

3 otázky, na ktoré by ste mali poznať odpoveď vopred:

  • Čo hľadám?
  • Kde?
  • V akej cenovej relácii?

Bez konkrétnych odpovedí sa rýchlo stanete len akýmsi „realitným turistom“ potulujúcim sa džungľou realít bez cieľa a s malou šancou na úspech.

Pri kúpe bytu rozhoduje dnes aj rýchlosť

Momentálne je na realitnom trhu veľké množstvo hľadajúcich záujemcov, ktorí sa snažia nájsť byt už aj niekoľko mesiacov. Keďže väčšinou fungujú spôsobom pokus – omyl, nikoho neprekvapí, že ani po dlhom čase sa im nedarí nájsť, čo si zaumienili.

Ak však s hľadaním bytu iba začínate, aj takíto záujemcovia majú pred vami istý náskok. Ich výhodou sú predovšetkým – hoci aj malé – osobné skúsenosti. Pozreli si už niekoľko desiatok nehnuteľností, ktoré buď odmietli, alebo jednoducho neboli dostatočne rýchli a prišli o ne v prospech niekoho obratnejšieho.

Títo ľudia však už vedia, čo chcú a čo, naopak, nie. Sú to výhody, ktoré človek bez prípravy veľakrát získa iba pravidelným chodením po obhliadkach. Dokážu sa preto rozhodovať rýchlejšie než „úplní“ začiatočníci.

Aukcia nehnuteľnosti a licitácia? Bežná prax

Ak sa na realitnom trhu objaví dobrý byt s primeranou cenou, musel by sa dnes stať menší zázrak, aby sa oň „nebilo“ hneď viacero potenciálnych kupujúcich. Byt sa spravidla predá záujemcovi, ktorý je ochotný zaplatiť najvyššiu sumu a poskytnúť najlepšie podmienky.

Konkurentov sa však netreba báť. Ako sa na nich pripraviť? Znovu sa oprite o svoju vopred stanovenú stratégiu: koľko som ochotný/schopný dať za nehnuteľnosť takéhoto druhu? Mám ešte nejakú finančnú rezervu, ktorú môžem pridať k pôvodnej sume?

Musíte sa vedieť rozhodnúť rýchlo. Sú len dve možnosti – buď sa rozhodnete bojovať, alebo sa pozdravíte a nebudete zbytočne márniť svoj čas a energiu.

Spoľahnite sa na zdravý rozum ale aj intuíciu

Pritrafil sa vám do cesty byt, z ktorého máte dobrý pocit už na chodbe?

Nenašli ste na ňom žiadne negatíva ani napriek podrobnej prehliadke? Tak sa zastavte, prejavte seriózny záujem, riešte podrobnosti s realitným maklérom alebo majiteľom. Aj keby ste pred sebou mali naplánovaných v ten deň či týždeň ešte päť ďalších obhliadok.

Ak však vstúpite do bytu, ktorý má možno dobrú cenu, ale nič iné vás na ňom neoslovuje, nestrácajte čas. Je úplne zbytočné nahovárať si, že vyriešite všetkých desať nedokonalostí a potom v ňom už budete spokojní a šťastní. Ak je kompromisov priveľa, pravdepodobne sa tak nestane.

Čo nebudete vedieť odstrániť, vás bude časom viac a viac rozčuľovať. Kúpu bytu budete možno ľutovať ďalších 20 rokov – oproti tomu sa ďalšie dva mesiace venované hľadaniu výhodnejšieho bývania ani nezdajú byť také dlhé.

Profesionáli sú tu pre vás vždy

Ak vás hľadanie na vlastnú päsť už unavuje, môžete vždy osloviť aj realitnú kanceláriu. Pomoc odborníkov sa vám na prvý pohľad môže zdať ako ďalšie navýšenie a predražovanie už aj tak drahých nehnuteľností. Na druhej strane ušetríte energiu, čas a rôzne výdavky. Okrem odborného názoru na konkrétnu nehnuteľnosť viete pri niektorých ešte aj dnes za pomoci skúseného makléra dosiahnuť zľavu z ceny a nekúpiť „mačku vo vreci“.

Čo s nepodarenými nájomníkmi?

Čo s nepodarenými nájomníkmi?

Zdieľajte článok na:

Prenajali ste váš byt a teraz to ľutujete? Vzali ste bez rozmýšľania hneď prvých nájomníkov a máte s bytom viac starostí a malý (alebo možno žiadny) príjem? Nuž, aj takáto situácia sa dá riešiť a dnes sa spolu pozrieme na tipy, ktoré vám môžu pomôcť s problémovými nájomníkmi.

Nevhodná voľba na prvý pohľad

Začnime tým, ako sa dá problému vyhnúť. Preverte si záujemcov už pri prvom telefonáte alebo pri samotnej obhliadke. Nemali by sme súdiť knihu podľa obalu, no môžete si všímať aspoň signály, ktoré naznačujú, že môže ísť o problémové typy. Môžu vás presviedčať na dohodu bez zmluvy, alebo zbytočne špekulovať, zjednávať cenu a určovať si ďalšie podmienky. Ak hneď pri prvom stretnutí záujemcovia  príliš špekulujú, buďte ostražití, lebo iné to veľmi pravdepodobne nebude ani počas trvania nájomného vzťahu.

Môžu nastať rôzne scenáre

Najbežnejším sú rôzne divoké párty. Najmä mladé skupinky študentov dokážu energicky a pravidelne budiť susedov v nočných hodinách. Tí vám o tom samozrejme dajú okamžite s radosťou im vlastnou vedieť.

V ďalšom prípade si po vysťahovaní môžete nájsť zničený byt. Na začiatku vás presvedčili o svojej rozvahe a prípadne nepotrebnej zálohe v podobe jedného mesačného nájomného. Nuž, rozbité okno, popraskanú vaňu a rozmočenú plávajúcu podlahu si môžete potom opraviť na vlastné náklady.

Rovnako často sa stretávame aj s neplatičmi. Jedni síce zaplatia, ale nikdy nie včas a v zmluvne dohodnutom termíne. Druhí zase neplatia riadne alebo dokonca vôbec.

V posledných rokoch sa rozširuje aj trend „rozmnožovania“ nájomníkov. Pri nástupe vám povedia, že sú len dvaja alebo traja a pri náhodnej kontrole zistíte, že v byte prespáva aj sedem alebo osem osôb. Vtedy už viete, prečo sa spotreba vody tak rapídne zvýšila.

Čo s tým?

Ak ide o jedno pochybenie, malé upozornenie alebo napomenutie môže vyriešiť váš problém. Ak sa problémy opakujú, na základe porušenia zmluvy môžete nájomníkov “vyhodiť” a zmluvu im vypovedať.

Budujte od začiatku

Je veľmi dôležité, aby ste si na začiatku vybrali vhodných nájomníkov a vašu dohodu postavili na kvalitne spracovanej nájomnej zmluve. Vďaka dohode o vhodnej výpovednej lehote sa vyhnete situácii, v ktorej vám ostane náhle prázdny byt. Pri hrubom porušení dohody zase môžete na základe zmluvy nájomníkov vypovedať jednostranne.

 

Ak túžite po solídnych nájomníkoch a dobre postavenej zmluve, obráťte sa na mňa.

Bratislavské štvrte stvorené pre mladých

Bratislavské štvrte stvorené pre mladých

Zdieľajte článok na:

V dnešnom článku sa pozrieme na inú stránku Bratislavy – na tú, kde žijú ľudia, ktorí milujú, keď to stále žije a keď nie je nuda. Ktoré štvrte najviac obľubujú mladí ľudia?

Definujme si pojem „mladí“

Na začiatok musíme korektne definovať pojem „mladí“. Pod ním si totiž môžeme predstaviť aj tridsiatnikov a mladé rodiny s deťmi. My však máme na mysli mladých od 18 do 30 rokov. Ide prevažne o študentov, čerstvých prisťahovalcov do Bratislavy alebo o vtáčatá, ktoré vyleteli z rodičovského hniezda. Bývajú zväčša vo väčších skupinkách, no ničím zvláštnym nie sú ani páriky alebo samostatní jedinci. Tí túžia po súkromí a pokoji.

Čo hľadajú „mladí“?

Táto generácia vyhľadáva množstvo služieb, zábavy a výbornú dostupnosť do práce a školy. V ideálnej lokalite mladého Bratislavčana musia byť v tesnej blízkosti potraviny, no prednosť dá aj fastfoodu alebo študentskej menze. Pizzeria a reštaurácia s menučkami sa javí ako hotový poklad. Samozrejmosťou je zastávka MHD pre rýchly transport do centra alebo do Mlynskej doliny na bujaré párty. V konečnom dôsledku ich zaujíma aj blízkosť školy a práce. „Jednou z mojich podmienok pri kúpe bytu bola dobrá dostupnosť – úplne všade. Okolie Trnavského mýta je preto pre mňa ideálnym miestom, kde pár rokov pobudnem,” hovorí o svojich preferenciách 23-ročný Andrej.

Kde nájdete najmenej mladých Slovákov?

Satelitné mestečká a okrajové oblasti Bratislavy sa neveľmi zhodujú so životným štýlom aktívnej populácie. Tieto časti sú skôr pokojnejšie a vhodnejšie pre rodinky.

Keďže väčšina mladých ľudí žije dynamicky a musia byť časovo flexibilní, či už kvôli práci, škole, alebo záľubám. Vyhýbajú sa (pokiaľ to financie dovolia) miestam s menej frekventovanými spojmi. Kvôli zhoršenému prístupu nepreferujú ľudia do 30 rokov lokality, ako napr. Devínska Nová Ves,  koniec Rače, Podunajské Biskupice apod.

Obľúbené lokality

Najviac študentov býva v Karlovej Vsi, v Petržalke a v Ružinove. Ide o lokality, ktoré spĺňajú všetky vyššie uvedené požiadavky. Tieto časti sú obľúbené najmä kvôli nižším cenám za podnájom v porovnaní so Starým mestom. Zároveň majú výborne zvládnutú infraštruktúru mestskej hromadnej dopravy, takže sa dostanete takmer kdekoľvek.

Ako si zariadiť dvojizbový byt v Bratislave?

Ako si zariadiť dvojizbový byt v Bratislave?

Zdieľajte článok na:

Na internete kolujú desiatky inšpiratívnych projektov s fotodokumentáciou, ktoré nám ukazujú, ako vkusne sa dajú rekonštruovať a zariadiť byty. Výsledky často vyzerajú ako z amerického katalógu, no drvivá väčšina týchto bytov sa nachádza v postkomunistických krajinách a v starých panelových domoch. Ako si zo starého dvojizbového bytu spraviť dokonalú oázu?

Pravidlo č.1 – Zachovanie tradícií

Vo svete v súčasnosti letí trend renovácie starých vecí. Veterány, staré oblečenie, ale aj retro vybavenie bytov. Každý z nás si dokáže predstaviť (niektorí z nás si aj pamätajú) nábytok, ktorý vyzerá ako vytiahnutý zo starých československých filmov. Typické socialistické stoličky, kreslá, skrinky alebo vybavenie kúpeľne je v tomto prípade často dokonalé retro zariadenie pre originálnu rekonštrukciu bytu.

Na renováciu sú najlepšie drevené doplnky. Opracovaný, opravený a nalakovaný jedálenský set zachová v byte nádych doby minulej, no často skvele ladí aj s modernými prvkami. Renovovať môžete aj staré kreslo (stačí nový poťah) alebo môžete v byte nechať tradičnú korkovú nástenku (napríklad s fotkami). Starý nábytok má svoje čaro, a ak ho vo vhodnej miere použijete v byte, získate často originálny vzhľad, ktorý uchváti takmer každého.

Pravidlo č.2 – Farby a svetlo

Dokonalý byt je taký, v ktorom sa nám podarí vytvoriť dostatok svetla (a pocitu veľkého priestoru), no k tomu zachováme aj útulnosť. Byt nesmie pôsobiť chladne ani uzavreto. Keďže s oknami alebo s orientáciou na svetové strany nič nezmôžeme, musíme sa spoľahnúť na rozloženie nábytku a dobrú voľbu farieb.

S optickým rozšírením priestoru nám pomôžu zrkadlá a studené farby (biela, bledomodrá). Nedostatok svetla vzniká často najmä preto, že za oknom stojí ďalší panelák. Vhodne umiestnené zrkadlo (oproti oknu) dokáže odraziť do bytu viac svetla a tiež ho opticky rozšíriť. Treťou možnosťou je reorganizácia nábytku. Zbytočné a neohrabané kusy vyhoďte a nahraďte ich menšími. Ak nie je čo vyhodiť, vyhnite sa umiestňovaniu veľkých nábytkov v strede miestnosti a sústreďte ich skôr na okraj. Priestor pri okne by mal zostať priechodný.

S útulným vzhľadom nám pomôžu rôzne doplnky. Fotografie, suveníry, kvety, vankúše a iné drobnosti. Tie vytvoria teplý pocit domova. Máte byt ladený do studených farieb? Použite farebne výraznejšie doplnky: červený koberec, oranžovú sedačku alebo žltý stôl či kreslo. Všetko závisí len od vašej predstavivosti a vkusu. Dobre umiestnený farebný doplnok dodá bytu úplne nový šmrnc a zútulní ho.

Pravidlo č.3 – Dispozičné riešenie

Dvojizbové byty sú ideálnym riešením nielen štartovacieho bývania pre mladých, ale i pre staršie páry, ktoré už vyslali deti do sveta. Nie všetky dvojizbáky sú rovnaké, no zo všetkých vieme vyťažiť maximum, ak dokážeme využiť potenciál ich dispozičného riešenia.

1.Typ – Samostatná spálňa, samostatná obývačka, samostatná kuchyňa so vstupom z obývačky alebo z chodby. Tento typ ďalej vieme rozdeliť na ďalšie dva podľa toho, či je jedálenský stôl v kuchyni alebo v obývacej izbe. V oboch prípadoch je však lepšie z menšej izby spraviť spálňu a z väčšej obývačku. Oddelená kuchyňa je veľkou výhodou – neželané pachy z vysmážania nedeľných rezňov neputujú do izieb.

2.Typ – Kuchyňa prepojená s jednou z izieb. Takéto byty mnohí nazývajú ako 1,5-izbové. V takomto prípade je najlepšie izbu prepojenú s kuchyňou korunovať na obývačku aj v prípade, že je menšia. Variť si dobroty len na skok z postele môže byť fajn, no v prípade, že jeden člen rodiny vstáva skôr, hlučnou prípravou raňajok toho druhého nepoteší.

3.Typ – Veľká miestnosť s kuchynským kútom + veľká samostatná miestnosť. Jednoznačne najzaujímavejšie dispozičné riešenie, ktoré ponúka vytvoriť ilúziu až štyroch izieb. Prvú veľkú miestnosť dokážeme rozdeliť na kuchyňu a obývačku (alebo len kuchyňu a jedáleň). Druhú buď na dva spacie kúty, alebo na dennú a nočnú časť. Takýto byt splní všetky požiadavky pre akýkoľvek pár, no dovolí poskytnúť nocľah aj prípadnej návšteve.

Kategorizácia bytov na 1,5, 2 a 2,5 izbové byty je kontroverznou témou. Dvaja ľudia označia ten istý byt často úplne rozdielne. Typy bytov v tomto článku sú však aj na inzertných portáloch najčastejšie uvádzané ako dvojizbové.

Byt pre každého

Spoločenský život sa odohráva veľmi často práve v bytoch. Párty, večierky alebo posedenia s návštevou „na byte“ sú často neodmysliteľnou súčasťou víkendových večerov ľudí všetkých vekových kategórií. Je preto dôležité, aby bol v byte vytvorený dostatok priestoru aj pre pohostenie návštevy. Nesmiete však zabúdať ani na váš súkromný priestor, do ktorého návštevu len tak nevpustíte. Na takéto účely sú dvojizbové byty ako stvorené.

Chcete sa pochváliť vaším bytom? Máte zrekonštruovaný alebo zaujímavo riešený byt, ktorý by mohol poslúžiť ako inšpirácia pre ostatných? Pošlite do komentárov fotografie alebo zaujímavú realizáciu z internetu, ktorá vás nakopla pri zariaďovaní vášho dvojizbového bytu.

Kde v Bratislave nájdete najkrajšie vily?

Kde v Bratislave nájdete najkrajšie vily?

Zdieľajte článok na:

Rozhodli ste sa pre život vo veľkom luxusnom dome no nechcete opustiť Bratislavu? Žiadny problém. Pri prechádzkach mestom človek objaví desiatky krásnych a pokojných ulíc, ktoré sú plné luxusných víl, vo väčšine prípadov aj s krásnym výhľadom. Aké parametre by mala spĺňať takáto lokalita a ktoré sú v Bratislave tie naj?

Vlastnosti prémiovej lokality

Tých by sme mohli nájsť desiatky. Zrejme neexistuje jediná, ktorá by spĺňala úplne všetky, no pozrime sa aspoň na tie, ktoré sú nevyhnutné pre každú vilovú štvrť.

Bezpečnosť – Väčšina vilových štvrtí vzbudzuje rešpekt a bežný smrteľník sa do nich zatúla len málokedy. Kamery na domoch a vysoké múry odstrašia často aj potenciálnych zlodejov. Do tých lokalít nezavíta ani veľa turistov a aj frekvencia dopravy je výrazne nižšia. Aj tomu vďačíme za zvýšenú bezpečnosť.

Pokoj – Vo vilovej štvrti sa neočakáva, že za vašou záhradou vyrastie hlučná fabrika alebo 8-poschodový bytový dom. Rovnako oceníte, keď o pár metrov ďalej nie je frekventovaná cesta (napríklad aj diaľnica) alebo verejný priestor s vysokou koncentráciou ľudí (park, kúpalisko, atď.).

Vybavenosť – Ak v okruhu niekoľko desiatok metrov nájdete malé potraviny, súkromnú škôlku či malú pobočku pošty, život je omnoho jednoduchší. Nemusíte chodiť do mesta kvôli každej drobnosti, základné veci si vybavíte aj „v papučiach“.

Dostupnosť – Keď už treba vyraziť do mesta, nech to veľmi nebolí. Z dobrej štvrte by ste sa mali pohodlne dostať do práce, na diaľnicu, do centra i na nákupy.

Nadmorská výška – Trochu súvisí s predchádzajúcim bodom. Je zvykom, že lepšie domy nájdeme na kopci, na úpätí Malých Karpát a s pekným výhľadom na mesto a okolie. Keď sa vám podarí spojiť tieto dva body, máte vyhrané.

Bonus: Uzavreté komunity – gated communities – možno relatívne stále nový pojem, ktorý si však rýchlo našiel miesto aj na Slovensku. Čo to vlastne je? Stalo sa vám niekedy, že ste pri prechádzke alebo prejazde nejakou lokalitou narazili na ulicu s rodinnými domami, na ktorej bola závora, brána alebo vrátnik a vjazd do nej bol len pre rezidentov? Tak presne to je uzavretá komunita. Takýto fenomén sledujeme takmer výhradne vo vilových štvrtiach.

Vrhnime sa na konkrétne lokality

Keď sme si zadefinovali hlavné parametre vychytených lokalít, môžeme spomenúť tie najznámejšie v Bratislave. V takmer každej z nich nájdeme aj luxusné domy, ktoré stále čakajú na svojich nových majiteľov alebo nájomcov.

Srdce Bratislavy – Pre niektorých bude možno prekvapením, že väčšina nami vybraných lokalít sa nachádza v polygóne ohraničenom Patrónkou, Botanickou záhradou, Bratislavským hradom a hlavnou stanicou. Konkrétne ide o Kalváriu, Slavín, Štefánku, Bôrik, Vinárky a Palisády. Táto rozsiahla oblasť v strede mesta spĺňa všetky nami vybrané atribúty a nájdeme tu najväčšiu koncentráciu tých najkrajších domov z celého mesta.

Na úpätí Karpát – konkrétne Koliba, Stráže a Briežky, z malej časti aj Kramáre. Obľúbená lokalita, na ktorú je najlepší výhľad napríklad zo Slavína. Aj tieto štvrte spĺňajú všetky podmienky pre členstvo v klube luxusných lokalít.

Malá Perla na samotke – nad internátmi v Mlynskej doline nájdeme pár dobre skrytých ulíc. Staré Grunty či Na Sitine je síce malá oblasť, no o to pokojnejšia a zaujímavejšia. Ak si ju chcete obzrieť z diaľky, skúste nájsť vhodné vyhliadkové miesto na Dlhých Dieloch.

Hore Dunajom – poslednou vybranou lokalitou je Devín, ktorý aj napriek tmu, že je mestskou časťou Bratislavy je dostatočne izolovaný a zachoval si charakter malebnej obce s miestami s dokonalými výhľadmi. Táto lokalita veľmi dobre vystihuje všetky náročné požiadavky na bývanie.

Hľadáte prémiovú lokalitu?

Povedzme si pravdu. Nielen predaj ale aj kúpa vily je komplikovanejší proces, než napríklad kúpa jednoizbového bytu. Pri výbere takejto investície sa vám zídu skúsenosti makléra, ktorý dokonale pozná všetky plusy aj mínusy, nič vám nezatají a poskytne vám komplexný servis, s ktorým bude pre vás celý proces hračkou. Kontaktujte ma ešte dnes. Teším sa na spoluprácu!

KÚPA ALEBO PRENÁJOM?

KÚPA ALEBO PRENÁJOM?

Zdieľajte článok na:

Kúpiť vlastný byt alebo si radšej prenajať? Čo sa kedy oplatí viac? Trochu bližšie sa teda pozrime na výhody a nevýhody bývania vo vlastnom byte v porovnaní s bývaním v prenájme. Je jasné, že v rôznych etapách života nemusí byť kúpa bytu ani aktuálna a ani finančné dostupná úplne pre všetkých bez rozdielu. Vtedy sú ľudia často odkázaní na prenájom bytu, či dokonca len prenájom samostatnej izby v byte, ako napr. v prípade študentov.

KÚPA

Kúpa bytu je vždy dôležitým krokom a rozhodnutím v živote človeka viažucim sa väčšinou na rôzne významné životné situácie ako napríklad osamostatnenie a usadenie sa, založenie si vlastnej rodiny, rozrastajúca sa rodina, osamostatnenie sa vlastných detí, ale aj menej príjemné okolnosti ako rozvod, či smrť partnera. Často okrem toho ide aj o najväčšiu finančnú investíciu, ktorá sa v našich zemepisných šírkach neopakuje bežne viac ako jeden či dvakrát za život.

Výhody

  • Vlastnícka istota

Na Slovensku máme silne zakorenenú potrebu vlastniť nehnuteľnosť, v ktorej bývame. Je to jednak dedičstvo doby minulej a dokazujú to aj rôzne štatistiky, ktoré hovoria že až 90% obyvateľov na Slovensku býva v nehnuteľnosti, ktorú súčasne aj vlastní. Rovnako aj staré známe „Postav dom, zasaď strom, urob syna…“ rieši ako prvú práve otázku a  potrebu vlastného bývania. Výhodou vlastníctva je, že vás pri užívaní bytu nikto nelimituje. Nemôže vám len tak zo dňa na deň vypovedať zmluvu a postaviť vás pred hotovú vec, že si musíte hľadať nové bydlisko, ako je to v prípade prenájmu. Byt je proste váš.

  • Investícia

Kúpa bytu je dlhodobá investícia. Splátky, ktoré splácate banke ako hypotéku za vlastný byt, sú vlastne formou sporenia. Po úplnom splatení úveru vám ostane vlastný byt. V dlhodobom časovom horizonte hodnota bytu rastie a o pár rokov ho tak môžete predať so ziskom a zisk použiť podľa vlastných predstáv. Navyše takto dosiahnutý zisk z predaja bytu, ktorý vlastníte nepretržite viac ako 5 rokov, je oslobodený od akejkoľvek dane a zdravotných odvodov, takže všetky utŕžené peniaze budú len vaše.

  • Možnosť následného prenájmu

Ak ste si napríklad založili rodinu a kúpili väčší byt, či  ste jeden práve podedili alebo sa presťahovali k partnerovi a ostal vám kvôli tomu k dispozícii voľný byt, môžete ho okrem predaja aj prenajať. To vám zaručí ďalší pasívny príjem k výplate. Dnes je úplne bežné aj to, že si mladý človek kúpi vlastný byt, v jednej izbe sám býva a ďalšiu prenajíma. Nájomcovia mu tak pomáhajú splácať hypotéku a dýcha sa mu ľahšie, kým jeho príjem nenarastie, alebo si nezaloží vlastnú rodinu.

  • Realizácia vlastných predstáv

Vlastný byt je možnosť konečne realizovať svoje sny a predstavy o bývaní a pretvoriť ich na skutočnosť bez obmedzení. Jediné, čo vás možno bude obmedzovať sú vaše finančné možnosti a okrem toho z časti aj statika bytového domu, lebo nie úplne všetko sa dá vždy vybúrať úplne podľa vlastných predstáv. Samozrejme pre pokoj v domácnosti netreba zabudnúť ani na vkus partnerky či partnera… J

  • Lacné pôžičky

Dnes nám z každej strany banky ponúkajú historicky najlacnejšie pôžičky. Bežne si dnes dokážeme požičať tak lacno, že sa  nám o tom pred pár rokmi ani nesnívalo. Keďže bežný človek najčastejšie nemá dostatok vlastných peňazí na kúpu bytu, musí si väčšiu časť spravidla požičať. Kúpa bytu aj z tohto veľmi dôležitého pohľadu dáva práve dnes zmysel viac než kedykoľvek predtým. Veď kedysi by ste za 30 rokov preplatili požičanú sumu aj viac ako dvojnásobne a dnes je to bežne len 20-25%, samozrejme za predpokladu, že by sa úroková miera po celú dobu splácania nemenila.  Buďte ale obozretní a opatrní. Nechoďte úplne na doraz s výškou splátky len preto, že si dnes viete s rovnakým príjmom lacno požičať aj väčšiu sumu ako v minulosti. Mohli by ste na to v budúcnosti ľahko doplatiť, keď hypotéky opäť zdražejú a váš plat to tak rýchlo nestihne.

Nevýhody

  • Obmedzená sloboda

Proces predaja bytu nie je často otázkou pár dní a chvíľu to trvá. Človek je viac pripútaný na konkrétnu lokalitu a zmeniť miesto nejde len tak zo dňa na deň. Rýchly predaj môže navyše často znamenať aj predaj pod trhovú cenu či výraznú finančnú stratu.

  • Zmena úrokovej miery

V prípade, ak ste si na kúpu bytu požičali z banky a zvolili ste si relatívne krátku dobu fixácie úrokovej miery, môže sa ľahko stať, že po uplynutí tejto doby vaša splátka výrazne porastie. Ak ste si požičali príliš veľa, môže sa vám to stať osudným. Čo ak váš plat nedokáže narásť tak rýchlo ako splátka hypotéky? Čo v prípade straty zamestnania či dlhodobých zdravotných problémov? Máte to vymyslené? O byt by ste mohli aj prísť.

  • Náklady na prevádzku a údržbu

Ako vlastník nehnuteľnosti znášate všetky náklady spojené s vlastníctvom bytu sám. Ak vám v prenajatom byte zateká, či plesnejú steny, zdvihnete kotvy a hľadáte si nový byt. Ak je to však váš vlastný byt, nákladom na opravu sa nevyhnete. Často sú to veru nemalé položky. V prípade, ak svoj byt prenajímate, tak drobné opravy zväčša do sumy 20 EUR si platí nájomca. Všetky väčšie opravy, rekonštrukcie ako aj napríklad prípadné nevyhnutné maľovanie medzi výmenami nájomníkov sú  však iba vašimi nákladmi.

  • Problémový nájomník

Pokiaľ ste byt prenajali a natrafili ste na nesprávneho nájomníka, môže sa veľmi ľahko stať, že vám neplatí načas alebo vôbec, alebo že vám zariadenie v byte poškodil a navyše znepríjemňuje život aj susedom, ktorí vám každú chvíľu vyvolávajú, aby ste s tým niečo spravili.

  • Nepredpokladané výdavky

Čokoľvek neočakávané sa v byte udeje, zaplatiť to budete musieť sami. Napríklad dôjde k havárii a praskne vám potrubie alebo vytopíte práčkou okrem svojho bytu aj suseda pod sebou. Čo nepokryje poistka, zaplatíte vždy z vlastného vrecka.

V ďalšom článku sa bližšie pozrieme na výhody a nevýhody prenájmu.

Prečo spolupracovať s realitnou kanceláriou exkluzívne?

Prečo spolupracovať s realitnou kanceláriou exkluzívne?

Zdieľajte článok na:

Počuli ste o možnosti exkluzívnej spolupráce s realitnou kanceláriou, no neviete, čo to prináša? Tento termín nepoznáte a chcete najskôr poznať všetky detaily? V tomto článku vám vysvetlím, čo je to exkluzívna zmluva, ako takáto forma spolupráce funguje a aké sú jej výhody.

Exkluzívna zmluva alebo zmluva o výhradnej spolupráci

Týmto termínom nazývame spôsob spolupráce medzi realitnou kanceláriou (realitným maklérom) a klientom, kedy sa klient pri prenájme, predaji alebo aj kúpe nehnuteľnosti zverí do rúk výhradne iba jednej realitnej kancelárie. Exkluzívne zmluvy majú svoje výhody, no z pohľadu niektorých kritikov aj nevýhody.

Medzi najčastejšie spomínané nevýhody podľa kritikov patrí, že po podpísaní takejto zmluvy môžete spolupracovať len s jednou realitnou kanceláriou a že nehnuteľnosť nemôžete vlastne ponúkať sami, čo vás výrazne obmedzuje. Je to tak? Sú to skutočne nevýhody?

Ako to funguje?

Minimálny rozsah poskytnutých služieb je pri exkluzívnej zmluve obvykle oveľa väčší. V tomto prípade je vášmu obchodnému prípadu venovaná oveľa väčšia pozornosť. Klient dostane prideleného jediného makléra – styčného dôstojníka, s ktorým pravidelne komunikuje aj napriek tomu, že sa na predaji jeho nehnuteľnosti reálne podieľa celý tím.

Pripravuje sa predajná stratégia a nastavuje sa ideálna ponuková cena pre inzerciu na základe dôkladnej trhovej analýzy. Často sa pre podporu predaja okrem platenej inzercie tvoria aj rôzne kreatívne marketingové kampane v podobe letákových kampaní, videa o nehnuteľnosti, ale i samostatného webu. Po každej obhliadke ste pravidelne informovaní o spätnej väzbe od konkrétneho záujemcu.

Realitný maklér vás prevedie jednoducho a pohodlne celým procesom od prvého stretnutia až po odovzdanie nehnuteľnosti záujemcovi a asistuje vám napríklad aj s prepisom v evidencii u správcu bytového domu a dodávateľov energií. Rovnako vás vopred upozorní v prípade, keď nie ste oslobodený od dane z príjmu pri predaji nehnuteľnosti a po predaji zase na povinnosť podať daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti.

Všetky zmluvy sú vždy vypracované a autorizované advokátom, čo vám poskytuje najvyššiu formu ochrany. Inzercia vašej nehnuteľnosti je na inzertných portáloch unikátna a jediná a vďaka jedinému maklérovi máte dokonalý prehľad o záujme o ňu, ale i o prípadných záujemcoch.

A čo neexkluzívna zmluva?

V prípade neexkluzívnej zmluvy máte možnosť spolupracovať s viacerými realitnými kanceláriami. Zdravý sedliacky rozum nám predsa hovorí, že viac hláv = viac rozumu, a teda viac realitiek určite predá moju nehnuteľnosť skôr. Bohužiaľ, na realitnom trhu je opak pravdou.

Niektoré realitky vás berú len ako ďalšiu potenciálnu rýchle zarobenú províziu. Zaradia vašu nehnuteľnosť do svojej ponuky s textom a fotkami, ktoré ste im poslali, bez toho, aby nehnuteľnosť vôbec videli na vlastné oči. Tam sa pre vás často celá ich práca končí. Iné kancelárie, i keď nehnuteľnosť nevideli, zaradia si ju do ponuky často aj bez vášho vedomia a súhlasu, ba dokonca ju inzerujú aj za cenu, ktorá je nižšia, ako požadujete pre seba bez provízie, len aby potenciálni záujemcovia volali práve im. Vám tak robia medvediu službu, lebo degradujú a znehodnocujú vašu nehnuteľnosť.

Makléri sa nemusia naplno venovať predaju a často majú tendenciu tlačiť vás neoprávnene k nižšej cene s cieľom okamžitej provízie. Často sa stáva, že sa mnohopočetný inzerát s vašou nehnuteľnosťou zobrazí na realitných portáloch za rôzne ceny s fotografiami a popismi nedostatočnej kvality. To pôsobí na potenciálnych záujemcov naopak odstrašujúco a demotivujúco. Kladú si otázku, čo s tou nehnuteľnosťou je, keď ju nedokáže predať také množstvo realitiek za taký dlhý čas. Takto sa z vašej nehnuteľnosti postupne stáva „ležiak“ a vy strácate nielen čas, ale bohužiaľ aj peniaze.

Správne rozhodnutie vám ušetrí nielen čas, ale i peniaze

Exkluzívne zmluvy sú nastavené tak, aby individuálne odrážali všetky požiadavky klienta a aby makléri jeho prípadu venovali svoju plnú pozornosť. Samozrejme, veľa závisí aj od výberu realitnej kancelárie a osoby konkrétneho makléra, no je možné tvrdiť, že s exkluzívnou zmluvou predáte nehnuteľnosť rýchlejšie a za viac peňazí vo väčšine prípadov.

Ak nebudete s prácou zvoleného makléra spokojní, aj exkluzívna zmluva sa dá vždy vypovedať. Predaj a prenájom nehnuteľností nie je lotéria. Vyberajte si preto svojho makléra a realitnú kanceláriu zodpovedne.

Ak máte viac otázok ohľadom exkluzívnych zmlúv a chcete preniknúť do tejto problematiky, neváhajte ma kontaktovať. Rád vám nezáväzne vysvetlím všetky podmienky spolupráce. Teším sa na vás!

Za čo platím realitnej kancelárii províziu?

Za čo platím realitnej kancelárii províziu?

Zdieľajte článok na:

Aj vy patríte k ľuďom, ktorí nemajú radi všetko spojené s realitnými kanceláriami a realiťákmi? Myslíte si, že peniaze by ste vedeli investovať aj lepšie, ako ich nechať vo vrecku makléra? Pozrime sa spoločne na to, za aké služby skutočne platíte.

Vyberte si správneho partnera

Prvým krokom je výber makléra, ktorému platíte za skutočnú prácu. Keď už do niečoho investujete svoje peniaze, musí to predsa stáť za to. Nechcete predsa platiť províziu maklérovi, ktorý vám v konečnom dôsledku s ničím nepomôže a len zozbiera „úrodu“. O tom, ako nájsť skutočného makléra profesionála napíšem už v nasledujúcom článku.

Za všetkým sú hodiny a hodiny práce

Maklér sa vám nevenuje len tú hodinu, kedy spolu absolvujete obhliadky. Ak ste v roli záujemcov o bývanie a vyhľadáte služby (dobrého) makléra, ten strávi veľa času dôkladnou prípravou ponuky bývania, ktorá presne reflektuje vaše požiadavky a absolvuje s vami obhliadky. V prípade úspešného realitného obchodu vybaví aj všetky právne úkony spojené s kúpou nehnuteľnosti.

Ako predávajúci zase využijete komplexnú starostlivosť v predaji vašej nehnuteľnosti. Jednoducho celý prípad zveríte do rúk vybraného makléra, ktorý vám zdarne nájde kupujúcich a pomôže vám predať byt čo najvýhodnejšie.

Práca s realitami nie je nič pre fyzické osoby

Človek sa často stretáva s prípadmi, kedy sa „fyzické osoby“ (nie makléri) rozhodnú pre správu nehnuteľností alebo ich predaj/kúpu na vlastnú päsť. Pre človeka, ktorý pracuje na plný úväzok a má aj rodinu a ďalšie aktivity, je to však nemožná úloha.

Starať sa o obhliadky bytov, dohadovať stretnutia, vyhľadávať ponuky a záujemcov a vybavovať všetky právne náležitosti je samo o sebe práca na plný úväzok. Je len veľmi málo pravdepodobné, že pri všetkých ostatných povinnostiach by ste zvládli úspešne predať nehnuteľnosť a absolvovať všetky nevyhnutné procesy.

Spolupráca s maklérom ako najlepšia možnosť

Ak sa rozhodnete využiť služby realitného makléra, v konečnom dôsledku neušetríte len čas, ale aj peniaze. Množstvo času, ktorý by ste strávili predajom nehnuteľnosti vo vlastnej réžii, môžete využiť na niečo zmysluplnejšie. Nehovoriac o tom, že vám celý proces potrvá omnoho dlhšie, než by ho dokázal vybaviť dobrý maklér.

Máte záujem dať peniaze za služby makléra, ktoré aj skutočne dostanete? Neváhajte a kontaktujte ma. Teším sa na spoluprácu.

Ako mám zistiť, že je môj maklér profesionál?

Ako mám zistiť, že je môj maklér profesionál?

Zdieľajte článok na:

Rozhodli ste sa kúpiť alebo predať dom a využiť pri tom služby realitného makléra? Neviete si však vybrať zo záplavy realitných kancelárií a dúfate, že natrafíte na toho správneho človeka? Podľa týchto signálov rozpoznáte, či ste si makléra vybrali správne.  

Profesionál na prvý pohľad

Podľa spôsobu úvodnej komunikácie a počas prvého stretnutia s maklérom môžete odhaliť jeho prístup k práci všeobecne, ale aj prístup k vášmu konkrétnemu prípadu. Vecné, úprimné a úctivé jednanie je jedným z dôležitých faktorov, ktoré výrazne vplývajú na úspešné obchody v maklérovej réžii.

Individuálny prístup

Profesionálny maklér si pod krídla nevezme desiatky klientov, ktorých potreby nedokáže individuálne naplniť. Niektorí makléri berú nových klientov ako na páse za účelom zarobiť čo najviac peňazí a všetkým ponúkajú tie isté byty. Nezaujímajú ich konkrétne požiadavky a chcú všetky obchody vybaviť čo najrýchlejšie – aj za cenu nespokojnosti klienta.

Skutočnému maklérovi záleží na vašom prípade a pristupuje k nemu zodpovedne a úplne individuálne. Každý nový prípad je jedinečný, každý klient má špecifické požiadavky a neexistuje jeden „meter“ alebo jeden spôsob, ktorý sa aplikuje na viaceré obchody.

Prehľad o ponuke na trhu

Dobrý maklér má prehľad o súčasnej situácii na trhu a pravidelne si ho „aktualizuje“. Pri preskúmaní vašich požiadaviek vie vybrať ideálne riešenia pre vašu situáciu alebo nájde nové. Profesionál vie, kde má hľadať nehnuteľnosti (alebo potenciálnych záujemcov o ne) a ako komunikovať celý obchod.

Vybaví aj „nemožné“

Maklérova práca nekončí obhliadkami nehnuteľností a podpisom zmluvy. Skutočne dobrý maklér vám pomôže vybaviť prepis energií, zápis na kataster a ďalšie právnické úkony.

Pri výbere makléra sa nespoliehajte len na svojej inštinkt. Vyhraďte si dostatok času, nájdite si recenzie, spýtajte sa známych a určite nájdete toho pravého makléra.  

Ak máte záujem o moje služby, neváhajte ma kontaktovať. Rád vás prevediem celým procesom zložitého realitného obchodu a nájdem ideálne riešenie vašej situácie.

 

Aké byty budú v Bratislave na predaj v najbližších rokoch?

Aké byty budú v Bratislave na predaj v najbližších rokoch?

Zdieľajte článok na:

V predchádzajúcom článku sme rozoberali problematiku dvojizbových bytov v Bratislave. Aj vo väčšine nových projektov majú stále dôležité miesto. Ako však bude vyzerať ponuka bytov v Bratislave do roku 2020? A aké trendy vstúpia na trh po tomto roku?  

Trendy určuje západ

Predpovedať konkrétne trendy, ktoré v najbližších rokoch ponúkne trh bývania, je veľmi komplikované. Môžeme však s istotou povedať, že budú nasledovať súčasné trendy. Vyššia kvalita bývania, zdravé bývanie a riešenie problému s parkovaním. Do popredia sa bude naďalej pretláčať trend uzavretých štvrtí, do ktorých sa dostanú len rezidenti. Súkromné parkovanie alebo detské ihriská zvyšujú pocit bezpečnosti a vytvárajú uzavreté komunity obyvateľov, v ktorých záujme je udržanie spoločných priestorov v dobrom stave.

Širšie centrum aj periféria

Široká ponuka (najmä dvojizbových) bytov bude naďalej pretrvávať. Nevyužité pozemky v celom meste sú ideálnym miestom pre výstavbu nových bytových jednotiek. Ďalšia výstavba neobíde Karlovu Ves, Dúbravku, ale ani Nové Mesto a Ružinov.  

Bez povšimnutia nezostanú ani suburbánne oblasti

Trend vyhľadávania vyššej kvality života neupadá ani v posledných rokoch. Satelitné mestá Bratislavy a priľahlé vidiecke obce naďalej lákajú nových rezidentov voľnými pozemkami pre výstavbu domov a novými bytovými komplexmi. Záujem o bývanie kúsok od Bratislavy je porovnateľný s dopytom po bytoch priamo v Bratislave.

Konkurencia narastie

Oblasť medzi Bratislavou, Viedňou a Győrom je označovaná ako zlatý trojuholník Európy. Región Bratislavy je spomedzi 273 regiónov v Európe na šiestom mieste v rebríčku HDP na obyvateľa. Do prvej šestky sa dostala spoločne napríklad s Hamburgom a Londýnom.

Len málo ľudí vie o tomto úspechu. Bratislava je jeden z najrýchlejšie rozvíjajúcich sa regiónov a od toho sa odvíja aj ponuka pracovných príležitostí a dopyt po nadštandardnom bývaní (a ceny bytov). Bratislavské štvrte sa rozrastajú, ponúkajú veľké množstvo bytov rôznych typov pre rôzne sociálne vrstvy a vekové kategórie.

Tento trend bude naďalej pokračovať aj v nasledujúcich rokoch. Posledné roky nám dokázali, že veľké bytové jednotky je možné vystavať aj napríklad v okolí Račianskeho mýta, ktoré na prvý pohľad vyzerá plné, no v jeho tesnej blízkosti vyrástli (dokončujú sa) hneď 3 nové a moderné sídliská.

Ľudia majú záujem o nové byty s výbornou polohou. Konkurencia na trhu v podobe ďalších projektov výstavby bude narastať. Preto je práve teraz ideálny čas pre predaj vášho bytu. Ak máte záujem o komplexné služby realitného makléra, neváhajte ma kontaktovať.

Rád dostanem váš byt do povedomia ľudí a privediem náš spoločný obchod k zdarnému koncu.